Wat kun je doen om veiligheid te garanderen op het werk?

Wat kun je doen om veiligheid te garanderen op het werk?

Zo garandeer je veiligheid op het werk

Als ondernemer ben je natuurlijk vooral bezig met het runnen van je eigen core-business. Dat is natuurlijk heel logisch. Helaas gebeurt het hierdoor wel eens dat je aan bepaalde bijzaken minder aandacht besteedt, of deze zelfs volledig over het hoofd ziet. BHV (bedrijfshulpverlening) is er hier vaak één van. Daarom krijg je in dit blog 3 tips van ons om je werknemers goed te beschermen.

1. Zorg voor voldoende BHV’ers

In Nederland is elke onderneming bij de wet verplicht om voldoende BHV’ers in huis te hebben. Hoeveel je er dient te hebben, hangt af van de grootte en de risico’s binnen je bedrijf. Zorg er dus voor dat er met regelmaat BHV-cursussen aangeboden worden. Bekijk goed waar jouw onderneming aan moet voldoen qua kennis op de bedrijfsvloer en volg zelf ook een cursus zodat u zelf ook weet wat u moet doen in bepaalde noodsituaties.

2. Stel een BHV-plan op

Zorg ervoor dat je altijd een BHV-plan hebt. In dit protocol dient te staan wat er moet gebeuren bij een ongeluk of een calamiteit. Zorg er ook voor dat de juiste telefoonnummers hierin staan en dat al je werknemers op de hoogte zijn van dit protocol en het makkelijk kunnen raadplegen indien nodig. Hang eventueel een vereenvoudigde versie op een centrale plek naast bijvoorbeeld de plattegrond van je pand.

3. Heb de juiste hulpmiddelen in huis

Heb voldoende BHV-hulpmiddelen en voorzieningen in je bedrijfspand klaarstaan. Zorg ervoor dat ze makkelijk toegankelijk zijn voor je werknemers. Denk hierbij aan:
  • Blusmiddelen
  • Brandmelders
  • EHBO-koffer
  • Defibrillator
  • BHV-hesjes
  • Instructies en plattegronden
  • Noodlampen
  • Duidelijke vluchtroutes en nooduitgangen

Meer informatie over BHV

Met deze tips heb je de nodige maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen op het werk. Als het op veiligheid aankomt, kun je nooit te veel maatregelen nemen en een specialist inschakelen is dan ook zeker geen slecht idee. Meer informatie over BHV? Stel je vragen gerust via het contactformulier.